Medencefenék diszfunkciók

A medencefenék izmokból, szalagokból és fasciális (kötőszövetes) struktúrákból áll, amelyek együttesen biztosítják a megfelelő alátámasztást a hólyagnak, a hüvelynek, a méhnek és a végbélnek.
A medencefenék izmok részt vesznek a széklet és vizeletszabályozásban, a szexuális életben, a légzésben, a medence-törzs stabilitásának fenntartásában, valamint a szülés folyamatában is. Épségük, megfelelő izomerejük, tónusuk és ellazulási képességük rendkívül fontos e funkciók zavartalan működéséhez. Számos nőgyógyászati, urológiai betegségnek, kismedencei fájdalomnak is az oka lehet ezeknek az izmoknak a rendellenes működése, sérülése, csökkent/fokozott tónusa vagy nem megfelelő izomereje.

A medencefenéki izmok állapotának felmérése nem olyan egyszerű, mint sokan gondolnák. Olyan tényezőket kell komplexen értékelni, mint ezen izmok ereje, tónusa, állóképessége, összehúzódási sebessége és ellazulási képessége.

A medencefenék izmok működési zavara (PFMD) arra utal, hogy a medencefeneket alkotó izmokban fájdalom, feszültség, fájdalmas triggerpontok jelenléte, izomgyengeség, sérülés vagy koordinációs zavar van.

A medencefenék izmok diszfunkcióinak két csoportja van a szakirodalomban:

  • a túlműködő medencefenék izmok (hipertóniás, spasztikus, fokozott tónusú) és
  • az alulműködő (hipotóniás vagy alacsony tónusú) medencefenék izmok.

A túlműködő medencefenék izmokra jellemző a megrövidülés, a fájdalom, a triggerpontok jelenléte, a feszes szalagok, magasabb nyugalmi izomtónus. A medencefenék izomzatának myofasciális triggerpontjai fájdalmat okozhatnak a medence más területein, beleértve a suprapubikus (szemérem csont feletti) régiót, az ágyékot, a belső combokat, a feneket, a keresztcsontot, a farkcsontot, a végbelet/végbélnyílást, a hólyagot és a hüvelyt is.

Számos ok lehet a túlműködő izmoknak a hátterében, mint:

  • trauma – fenékre/farokcsontra esés, medenceövet ért sérülés
  • szexuális abúzus, bántalmazás
  • szülés
  • sérülés
  • a medencefenék izmok kompenzációs stratégiaként is megfeszülhetnek, például csípő-, térd- vagy bokasérülést/műtétet követően, amelyet soha nem rehabilitáltak teljesen
  • fertőzés vagy gyulladás – pl. krónikus húgyúti vagy egyéb vírusfertőzések
  • kismedencei, nőgyógyászati műtétek
  • stressz, illetve a stresszre adott válaszként feszültség „tárolódik” a medencefenék izmokban
  • hólyag- vagy bélműködési zavarok esetén

A krónikus kismedencei fájdalom szindrómák (CPPS) esetén a medencefenék izomzatának túlműködése és gyengesége figyelhető meg általában, mint pl. interstitialis cystitis, vaginitis, vulvodynia, endometriózis, pudendális neuralgia vagy a coccygodynia diagnózisnál.

Az alulműködő medencefenék izmok gyengék, megnyúltak, nyugalmi állapotban alacsony tónusúak és gyenge összehúzódási képességgel rendelkeznek.  A medencefenék izom alulműködése tapasztalható: pl. vizelet- vagy székletinkontinencia problémák, kismedencei szervek süllyedése, károsodott idegműködés, várandósság, szülés utáni trauma, mozgásszegény életmód, derékfájás, medenceöv ízületeinek instabilitási problémái esetén.

A medencefenék izmok túlműködése és alulműködése ezen izmok diszkordinációját és gyengeségét eredményezheti, mivel mindkét esetben az izmok nem megfelelő időben és sorrendben kapcsolódnak be a mozgásokba, nem adekvátan húzódnak össze és lazulnak el a fájdalom vagy a gátlás miatt, és nem a normál nyugalmi hossz jellemzi őket.

Hogyan segíthet egy hozzáértő medencefenék fizioterapeuta Önnek?

A képzett fizioterapeutának diagnosztizálnia kell a medencefenék izomműködési zavarát, alapos anamnézis felvételével, és egy átfogó kismedencei vizsgálat elvégzésével. A terápiának személyre szabottnak, komplexnek kell lennie az adott diszfunkcióhoz összeállítva, mivel minden páciensnek más-más problémája és története van. Mindkét esetben nagyon fontos és alapvető terápiás lépés a helyes testtartás megtanítása.

A hiperaktív/spasztikus/emelkedett tónusú medencefenék izmok problémájával küzdő betegek számára a terápiás program tartalmazhat kismedencei ízületi mobilizációs technikákat, fájdalomkezelési módszereket, ellenőrzés alatt betanított gyakorlatokat, nyújtást és erősítő gyakorlatokat, triggerpont kioldó/release technikát, EMG biofeedbacket, urogenitális mobilizációt, relaxációs tréninget, lágyrész mobilizációt, normál légzés és mozgás minták re-edukációját, neuromuszkuláris kontroll fejlesztését. Egyéb beavatkozások közé tartozhat a tágító terápia, a wand használat, a beteg edukációja, és a szexuális oktatás is. Számos olyan technika létezik, amely a medencefenéki izmok alaptónusának és feszültségének csökkentésében hatékony terápia.

Az alulműködő medencefenék izmokkal rendelkező páciensek esetében az Ön programja elektromos stimulációból, képzett medencefenék terapeuta által betanított gyakorlatokból, ízületi mobilizációs technikákból, biofeedback-ből, pelvico-lumbalis stabilitást fejlesztő tréningből, helyes légzés- és mozgásminták re-edukációjából állhat.