Női és férfi kismedencei fájdalom

A kismedencei fájdalom szindróma világszerte nők és férfiak millióit érintő probléma, amelynek elsődleges kezelési módja a kismedencei/medencefenék fizioterápia.

A kismedencei fájdalom  (CPP chronic pelvic pain) világszerte nők és férfiak millióit érintő probléma. Ez egy krónikus állapot, amely fájdalmat és számos egyéb kellemetlen tünetet okoz a kismedencei régióban. A kismedencei fájdalom az ágyékban, az alhasban, a keresz

tcsontban, a farkcsontban, a hüvelyben, a herékben vagy a végbélben is jelentkezhet, és átterjedhet a combra, a deréktájra vagy a fenékre is. A fájdalom jellege lehet tompa, éles vagy lüktető, időbelisége alapján pedig állandó vagy ideiglenes. A kismedencei fájdalom szindrómák tünetei egyénenként nagyon eltérőek lehetnek. A leggyakoribb tünet közülük a kismedencei régióban jelentkező fájdalom, de gyakori az urológiai (pl. gyakori vizelési inger, fájdalmas vizelés, vizeletáramlás elindításának vagy leállításának nehézségei), nőgyógyászati, proktológiai, gyomor-bélrendszeri (pl. székrekedés, hasmenés), mozgásszervi, neurológiai tünet és szexuális diszfunkció (pl. szexuális együttlét fájdalma) is.

A krónikus kismedencei fájdalom szindróma oka gyakran ismeretlen, (egyszerre több faktor egyidejű megjelenése vezethet a betegség kialakulásához), de számos olyan tényezőről tudunk, ami hozzájárulhat a tünetek kialakulásához. Ide sorolható: a medencefenék izmok működészavara, idegkárosodás, idegi érintettség, gyulladások, traumák, hosszantartó ülés, testtartásbeli problémák, kismedencei műtétek, szexuális bántalmazás, pszichológiai tényezők, egyes autoimmun kórképek és még számos dolog. Gyógyításához multidiszciplináris (több szakterületet érintő) megközelítésre van szükség. A multidiszciplináris megközelítés lehetővé teszi a problémák komplexebb feltárását és megoldását. A medencefenék izmok rehabilitációja, gyógyítása kiemelt jelentőségű a kismedencei fájdalom szindrómák esetén.

Hogyan segíthet a medencefenék fizioterápia a kismedencei fájdalomban szenvedő férfiaknak és nőknek?

A krónikus kismedencei fájdalom szindrómák (CPPS) esetén gyakran a medencefenék izmok működési zavara figyelhető meg. A túlműködő medencefenék izmokra jellemző a megrövidülés, a fájdalmas triggerpontok jelenléte, a magasabb nyugalmi izomtónus és a gyenge izomerő. A medencefenék izomzatának myofasciális triggerpontjai fájdalmat okozhatnak a medence más területein, beleértve a szeméremcsont feletti régiót, az ágyékot, a belső combokat, a feneket, a keresztcsontot, a farkcsontot, a végbelet/végbélnyílást, a hólyagot és a hüvelyt is.

Részletes fizioterápiás anamnézis felvétel és fizikális vizsgálat – amely magába foglalja a kismedencei struktúrák speciális vizsgálatát is – segít azonosítani a kismedencei fájdalom okát vagy az azt fenntartó tényezőket. Fel kell mérni a medencefenék izmok állapotát, analizálni a medenceöv-ágyéki gerinc-csípőízület mozgásait, izmait, szalagjait, a kötőszöveti mobilitást, a kismedencei idegek működését, valamint a medenceöv- és hasi terület érzékeny pontjait. Ez a folyamat segít feltárni, hogy a helytelen testtartás, a hibás vagy rossz mozgásminták, a feszes szalagok, fájdalmas izmok, a triggerpontok jelenléte, esetleges hegszövetek, izomgyengeség, ízületi problémák vagy az idegrendszeri rendellenességek hozzájárulnak-e a problémához, fájdalomhoz.

A kismedencei fájdalom hatékony fizioterápiás kezelései közé tartoznak a különböző manuális technikák, mint például a myofascialis release/felszabadítás technika, a mély (hüvelyi/végbél) masszázs technikák, az ízületi mobilizációk, az idegszöveti feszültség oldása és a nyújtó-lazító mobilizációs kezelések. Ezek a manuális technikák növelik a nők/férfiak testtudatosságát a medencefenék izmokkal kapcsolatban, oldják a bennük lévő fájdalmas, érzékeny pontokat, normalizálják ezen izmok túlműködését és növelik az izomerejüket. A helytelen, kóros légzés – mozgásminták és testtartás korrekciója terápiás gyakorlatokkal
szintén cél a pácienseink számára csakúgy, mint a fájdalomcsillapító, relaxációs stratégiák beépítése a terápiába. Elsőként lényeges megtanítani a fájdalommal küzdő betegeket arra, hogy miként tudják ezen izmokat teljesen ellazítani, mielőtt belefognának azok erősítésébe. A fizikoterápia fő szerepe a kismedencei fájdalom szindrómák esetén a medencefenék izmok ellazítása. Hangsúlyt kell fektetni a betegek edukációjára, oktatására. Továbbá fontos a női/férfi betegek felvilágosítása a „gátizmok” anatómiájáról és funkciójáról, a szexualitásról, a fájdalomkezelési lehetőségekről, valamint arról, hogyan lehetséges önkontrollal szabályozni ezeknek az izmoknak a működését.

Fontosnak tartom a kismedencei fájdalom szindrómák korai diagnosztizálását, és az egyénre szabott, hatékony, komplex terápiáját, követve a legfrissebb nemzetközi szakmai irányelveket és evidenciákat.