Manuális kezelések

A kismedencei manuálterápia közel 50%-kal javíthatja a terhességi arányt

A reproduktív rendszer diszfunkciójának kezelése magában foglalja a hasi és a kismedencei régió vizsgálatát, megtekintését. Ahhoz, hogy optimálisan működjenek a kismedencei reproduktív szervek (petevezetékek, petefészkek, méh), egymáshoz és az őket körülvevő membránokhoz, kötőszövethez képest is el kell tudniuk mozdulni. Ha a kismedencei szervek nem tudnak jól elmozdulni a környezetükhöz képest, az a működésükre is hatással lesz, feszültség alakul ki az őket körülvevő kötőszövetes rendszerben. Amennyiben ez hosszú ideig fennáll, funkcionális károsodáshoz és akár meddőséghez is vezethet. A medenceöv ízületeinek és szalagjainak, valamint a rekeszizomnak és a kismedencei szerveknek (a méh, a petefészkek és a petevezetékek) a manuális kezelése jelentősen növeli a spontán várandósság létrejöttének esélyét és a lombikprogram sikerességét. A manuális fizioterápiás kezelések hatékony kiegészítő terápiák lehetnek a reproduktív diszfunkciók kezelésében.

A kismedencei manuálterápia közel 50%-kal javíthatja a terhességi arányt

Egy 2015-ben közzétett tanulmány azt vizsgálta, hogy a kismedencei manuálterápia hogyan segített a női meddőségi problémák kezelésében.

Az eredmények szerint:

  • több mint 50%-os volt a terhességi arány az elzáródott petevezetékkel bíró betegeknél, míg az endometriózisos betegeknél 40% feletti.
  • Az emelkedett tüszőstimuláló hormon (FSH) szintjének csökkenése közel 50%-os volt,
    és ebben a csoportban 39,34%-os volt a terhességi arány.
  • Policisztás petefészek szindrómában (PCOS) szenvedő nők több mint 50%-a lett terhes.
  • A manuálterápiás kezelést követő IVF-es betegeknél a bejelentett terhességi arány
    56,16% volt.

Az eredmények azt is sugallják, hogy a reproduktív funkciók helyreállítását célzó manuális kezelések hatásosak a korai petefészek-elégtelenségben (POF) szenvedő betegek és a mechanikai okok miatt meddőnek diagnosztizált nők esetében is.

    Termékenységi masszázs

    A „termékenységi” masszázs segít megteremteni a kiegyensúlyozott hormonrendszer alapjait. A petefészek, a petevezetékek, a méh, a belek, valamint a környező szalagok és a reproduktív rendszert támogató izmok részesülnek ebből a masszázsból. A „hasi” masszázs fokozza a keringést az egész kismedencei régióban, és oldja az ott tárolt feszültséget. A stressz gyakran a hasi-kismedencei szervek, a szalagok és az izmok csökkent mobilitását okozza, rontja a hasüreg véráramlását és a nyirokelvezetését, valamint akadályozza a mély légzést. A stressz miatt fellépő felületes légzés gátolja a rekeszizom és a medencefenék izmok megfelelő irányú és mértékű kitérését és koordinációját. Normális esetben a két terület összehangoltan működik légzés közben, „masszírozzák” a belső szerveket, ami elősegíti a kismedencei szervek normál működését. A termékenységi masszázsterápia egy mély, ugyanakkor gyengéd és nem invazív terápia.