A pudendális ideg a kismedencei régió egyik fő idege, amely kulcsfontosságú ennek a területnek az érzékeléséhez és működéséhez, beleértve a nemi szerveket és a végbélnyílást is. Párosan van jelen a testünkben, – a medenceöv jobb és bal oldalán halad keresztül,- szenzorosan beidegzi mindkét nem külső nemi szervét beleértve a szeméremajkakat, a csiklót, a péniszt, a herezacskót, a végbélnyílás körüli bőrt, a végbelet és a gátat valamint motoros rostokkal látja el a medencefenék izmokat, a húgycső külső záróizmát és a külső végbél záró izmot.

A pudendális ideg károsodását, működés zavarát okozhatja a farkcsontra/fenékre való esés, a szülés, hasi vagy kismedencei műtét, továbbá okok között szerepelhet a kerékpározás is, amely esetben feltehetően az ismétlődő perineális mikrotrauma miatt alakulhat ki ez az állapot. A hüvelyi szülés a magzati fej által a medencefenék izmainak jelentős megnyúlását, sérülését okozza, ami pudendalis idegkárosodást eredményezhet. A pudendális ideg komprimálódhat vagy „beszorulhat” több helyen is lefutása mentén, mivel számos kismedencei struktúrán halad keresztül az „útja”. Mechanikai okok között szerepelhet továbbá a hibás biomechanika a medenceöv ízületeiben és szalagjaiban, a medencefenék izomműködési zavara, akár a krónikus székrekedés, de találkozhatunk olyan esetekkel is, ahol nem mechanikai okként szerepel a kismedencei régió sugárkezelése vagy akár vírusfertőzés is.

Klasszikus tünet a perineális (gáttáji) fájdalom, amely ülve fokozódik, felálláskor illetve fekvő helyzetben pedig enyhül, megszűnik. A PN gyakori tünetei közé tartozik a fájdalom vagy az érzékelési zavar a szeméremtestben, hüvelyben, csiklóban, péniszben, a herezacskóban, a herékben, a végbélben vagy az ülőgumók környékén valamint szexuális fájdalom/diszfunkció, vizelési vagy székletürítési nehézség és/vagy inkontinencia, idegentest érzés „teltség” érzés a végbélben, hüvelyben vagy gáttájékon. 

A tünetek általában a nap végére fokozódnak, alváskor viszont „nem ébresztik” fel a beteget.

Általában egyoldalú a fájdalom, de érintheti mindkét oldalt is. A betegségben szenvedők a fájdalmat égő, szúró, csípő vagy zsibbadó érzésnek írják le. 

A pudendális ideg traumája, kompressziója, becsípődése kihívást jelent a legjobb diagnosztáknak is, mivel nincsenek specifikus diagnosztikai tesztek, amelyek egyértelműen beazonosítanák ezt a kórképet. Nélkülözhetetlen az alapos anamnézis felvétel és a részletes fizikális vizsgálat a diagnózis felállításához.

Az elsődleges kezelési lehetőségek közé tartoznak a konzervatív terápiák: a fizioterápia. a pszichoterápia, a gyógyszeres terápia valamint további lehetőségként alkalmazható: az ultrahang- vagy CT-vezérelt idegblokk, botox injekciós kezelések, idegdekompressziós műtét és neuromoduláció.

Ennek a kihívásokkal teli betegségnek az optimális, hatékony kezeléséhez egy jól koordinált, multidiszciplináris egészségügyi csapatra van szükség. (neurológusokból, sebészekből, aneszteziológusokból, radiológusokból, pszichológusokból, nőgyógyászokból, urológusokból, urogynekológusból, proktológusokból, ortopédusokból. reumatológusokból és kismedencei fájdalmak kezelésében jártas medencefenék gyógytornászokból)

Hogyan segíthet a Fizioterápia PN esetén? 

A medencefenék fizioterápia azoknál a PN betegeknél működik a legjobban, akiknél a fájdalmat a spasztikus medencefenék izmok és hasonló myofascialis rendellenességek okozzák.

Általában 12 hetes kezelés javasolt a javulás érzékeléséhez, de sokszor akár 6 hónap is kellhet az érezhető, szignifikáns életminőség javuláshoz.

A medencefenék izomműködés rehabilitációja, helyes testtartás kialakítása, a rossz mozgás és légzés minták korrigálása, a medencefenék izmok lazítása, relaxációja, mobilizációja (belső-külső kezelésekkel), trigger pontok kezelése, oldása illetve számos manuális kezelés alkalmazása a has, a medence, lumbális gerinc valamint a medenceöv ízületein és szalagjain. Pelvico-lumbalis core stabilizációs gyakorlatok beépítése a terápiás programba a fokozatosság betartásával. Hasznosnak tűnik az elektroterápia (TENS) és a termoterápia hozzáadása a fizioterápiához valamint párhuzamosan a gyógyszeres terápia elindítása, beállítása a betegeknél.